+

AWO headquarters in Mönchengladbach-Rheydt.

Light gives structure.

In the summer of 2019, the Mönchengladbach district association of the Arbeiterwohlfahrt (AWO) moved into its new headquarters. The Welfare Association is now clearly visible not far from Rheydt's market square, and it has concentrated its operations under one roof, which were previously spread throughout the city, such as the district association's office, the counseling center, translators, and educational institutions. The new contact point has not only improved client service but also optimized internal processes. The renovation has also saved a prominent building complex in the city center from decay.    


Spacious, open room concept and places of retreat.

The new meeting place thrives on the expanse, openness and brightness of the rooms. At its heart is the huge former sales hall, which has been converted to accommodate client traffic. The white concrete walls and ceilings, the visible trusses, cable ducts, ventilation pipes and Brumberg pendant luminaires of the BIRO40 light channel system all underline the functional charm of the architecture. To ensure that people do not get lost in the spatial generosity, the hall was visually parceled out. While the white supporting pillars give structure to the sheer expanse of the space to the right and left, the colorful floor coverings form optical corridors. They connect the island-shaped tables and seating groups with each other. The consulting offices for confidential client meetings are a curious ensemble. They were modeled on beach huts and are flanked by a long wall of the hall.

BIRO40 light channel system sets clear lines.

The façade-sized windows on the first floor allow an unrestricted view from outside to inside and vice versa. Daylight virtually floods the hall, supported by BIRO40 pendant luminaires. They set clear lines and enable precise accentuation of the light in the room. In the spacious hall, the striking profile luminaires are each arranged as a cross above the seating groups and contribute to the spatial structuring. The geometry radiates a sense of calm and familiarity. The light is an important orientation aid to highlight the paths and meeting zones. In each of the consulting offices, a freely suspended pendant luminaire provides uniform illumination.


Coordinated lighting concept for a motivated work environment.

The spaciousness and openness is also retained in the offices and seminar rooms on the upper floor. The bright atmosphere underlines the modern workplaces. As on the first floor, the different work zones are distinguished from one another by the colorful accentuation of the floor and furniture. Above the open workstations, linearly installed BIRO40 pendant luminaires provide perfectly harmonious brightness. The glare-free light promotes a pleasant working atmosphere and protects against premature fatigue. Another special advantage: The staff can adjust the lighting mood, color temperature and amount of light according to their preferences. In conjunction with the acoustic sails, the transverse and longitudinal BIRO40 pendant luminaires emphasize the clear dynamics of the rooms while concealing structural irregularities such as the sloping ceiling. The seminar and recreation rooms were also equipped with BIRO40 pendant luminaires. Here, 4x4m panels with opal acrylic covers were installed. The diffuse light creates a cozy and relaxing atmosphere.


Project impressions

Read more about other projects.

Brumberg Spielertunnel BORUSSIA-PARK

We are a proud partner of the Bundesliga football club of Borussia Mönchengladbach. Find out more about how we implemented the project around the Borussia-Park and the new Borussia-8-Grad building complex.

Brumberg Vitra Design Museum, Weil am Rhein

The star architect Frank Gehry designed the main building of the Vitra Design Museum in 1989 taking inspiration from deconstructivism. The visitors are welcomed warmly by the Brumberg vitaLED lighting system right as they enter the building. The illumination fixture adorns it in harmony with the architecture style. Click here to find out more about the project.

Haus der Geschichte Stuttgart

How do you breathe new life into old luminaires without replacing the entire lighting system? This was the question the lighting designers of Brumberg had to face in the Haus der Geschichte Baden-Württemberg in Stuttgart. Here is the result: Brumberg equipped existing luminaires and theater spotlights with the latest SMD-LED chip technology and thus revitalized them.